donderdag 16 juni 2016

Cycling in pedestrian zones - A view on Delft city centre

Voetgangers en fietsers delen echt wel dezelfde belangen (en ruimte)

Nog zo'n absurd wij/zij-conflict. #Fietsers vinden dat voetgangers onoplettend en onverwacht voor hun wielen komen lopen.  #Voetgangers zien zichzelf als zwakke weggebruiker tegenover de fietsers en vinden dat fietsers een gevaar vormen voor voetgangers. In dit filmpje wordt alvast een lans gebroken voor een natuurlijke mix. Echte gebruikers van de openbare ruimte weten dat voetgangers en fietsers daar samen in thuis horen, ongeacht de drukte van 't moment. Wij/zij denken heeft hier absoluut geen plaats. Je zou het verdraagzaamheid kunnen noemen. Maar het is vooral een kwestie van  weten hoe zich te gedragen, respect tonen voor de ander. Natuurlijk zal er zich wel eens een aanvaring voordoen, dat is onvermijdelijk waar mensen eenzelfde ruimte delen. Dat geldt zowel voor de voetganger die verstrooid uit een winkel stapt en tegen een wandelaar aan botst als voor 2 fietsers die heel even de verkeerde kant uitkijken. Onoplettendheid is des mensen. Alleen blijkt dit zich veel minder voor te doen in overbevolkte straten want daar is iedereen alert. Ergo: fietsers uit winkelwandelstraten weren op de drukste momenten van de dag is een zinloze maatregel.

woensdag 8 juni 2016

Hoge berm verantwoordelijk voor onaangepast rijgedrag ?

Van de weg gemaaid. De precieze omstandigheden ter plekke ken ik niet. Fietsers op smalle wegen met weinig overzicht lopen inderdaad altijd gevaar, denk maar aan holle wegen. In Vlaanderen zijn er relatief weinig van die wegen omdat alles hier plat is. Wanneer de maïs hoog staat is het opletten geblazen. In de Ardennen, bijvoorbeeld, wordt je continu met dergelijke gevaarlijke situaties geconfronteerd. Het zou wel interessant zijn om een vergelijkende studie te maken. Mijn ervaring met holle wegen in Engeland is dat automobilisten daar heel alert reageren. Maar het gevaar  totaal uitsluiten is natuurlijk onmogelijk. Conclusie? Eerste principe: een ongeval is nooit de schuld van begroeiing, of dat nu berm betreft of de boom die in de weg van de automobilist staat. De oplossing kan dus nooit zijn: het bermbeheer aanpassen aan veiligheidsnormen ten behoeve van wie niet in staat is om zijn rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden. 100 % risicoloze mobiliteit bestaat niet maar aangepast gedrag lost veel op en de indruk hier is dat de automobilist toch wel niet alert genoeg geweest is.

Fietser doodgereden bij hoog gras: “Maar berm mag pas half juni gemaaid worden”

Fietser doodgereden bij hoog gras: “Maar berm mag pas half juni gemaaid worden”

 Fietser doodgereden bij hoog gras

zaterdag 4 juni 2016

Frank Van Massenhove, ondankbare hond

En in deze tijden van collectieve verontwaardiging kunnen we het zindelijk dissidente denken niet genoeg delen op sociale media. Vervolgens zenden we die stemmen met de volumeknop op 10 door de ether tot al die kwieten, die zichzelf zo belangrijk vinden omdat ze ons zouden vertegenwoordigen of onze stem zouden vertolken maar die vooral hun eigen corporatistische en privé-belangetjes behartigen, wegvluchten in hun holen. Dit zijn gedachten die mij en ongetwijfeld duizenden mensen dagelijks overkomen. Zullen we er eens werk van maken ?

 Ondankbare Hond